sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Unohtuuko lapsen kokemus koulukeskustelussa ?


Kiivaassa koulukeskustelussa on jäänyt lähes pimentoon se, miten lapsi kokee kouluympäristön ja -matkan. Seuraavan esimerkin avulla haluan välittää häivähdyksen lapsen kokemusmaailmasta lapsen tuntoja äitinä sanoittaen.

Eräänä sateisena päivänä pienten tyttöjen porukka oli tulossa kävellen Lintulammen koulusta kotiin Mäntylään. Pyörätiellä ajava skootteripoika seurasi, ahdisteli ja uhkaili tyttöjä sekä pärskäytti kuravettä heidän päälleen. Tyttöjen kuvauksen mukaan poika oli "iso". Tytöt olivat vauhkoina. Yksi tytöistä ei suostunut menemään ulos illalla ja halusi aamulla mennä kouluun autokyydillä. Montako lapsiporukkaa skootteripoika oli jo säikäyttänyt sille päivälle ?Asiasta ilmoitettiin poliisille. Huolestuneen äidin epäillessä, että poika hyökkää skootterillaan seuraavan kerran tyttöjen päälle, poliisi vastasi: "En usko, että hyökkää".

Tämän esimerkin valossa näyttää siltä, että koulumatkan pituudella on väliä kulki reitti sitten pieneen tai suureen kouluun. Mitä pidempi matka, sitä enemmän vaaratilanteita. Lyhytkin koulumatka on turvaton pienille ja isoille koululaisille, jos kevyen liikenteen väyliä ei saada rauhoitettua viritetyiltä mopoilta ja muilta moottorimenopeleiltä -vaikka sitten virkavallan tai vanhempien partioinnin avulla. Kuka ottaa vastuun, jos skootteripoika vahingoittaa pieniä koululaisia ? Tyttöjen vanhemmat ? Tytöt ? Pojan vanhemmat ? Poika ? Poliisi ? Valtuutetut, jotka lakkauttavat lähimpiä kouluja ja haluavat rakentaa Kastellin monitoimitalon yhdelle Oulun vilkkaimmin liikennöidyistä alueista ?

Tämä tosikertomus välittää terveisiä monille tahoille.

Lasten vanhemmat: Suojelkaa lapsianne.
Mopopoikien vanhemmat: Puhukaa siitä, että he voivat vammauttaa tai tappaa jalankulkijoita rikkoessaan liikennesääntöjä.
Takavarikoikaa mopot, jos puhe ei auta.
Koulu: Varoittakaa vanhempia. Pyytäkää heitä kuljettamaan lapsensa kouluun.
Poliisi: Tulkaa Mäntylään partioimaan. Täällä viritetyt menopelit kulkevat villisti pyöräteillä.
Liikennesuunnittelijat: Kieltäkää mopojen ajaminen kevyen liikenteen väylillä. Laittakaa kissankokoiset kieltokyltit ja valvontakamerat, vaikka eiväthän ne auta.
Valtuutetut: Miettikää vielä, montako lähikoulua lakkautatte ja voiko järjettömän päätöksen Kastellin monitoimitalon rakentamisesta perua viisauden nimissä ?
Kansantaloustieteilijä: Paljonko maksaa yhden lapsen vammautuminen tai kuolema yhteiskunnalle pärinäpoikien kaahailun seurauksena.

Nimimerkki huolestunut, epätoivoinen, vihainen äiti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti