sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Opettajilla on täysi sananvapaus

http://www.kaleva.fi/uutiset/juttu/846559
Opettaja joutui selittelemään mielipidekirjoitustaan (Kaleva 26.3.)

OPETTAJILLA ON TÄYSI SANANVAPAUS

Kaleva uutisoi lauantain 27.3. lehdessä, kuinka siviilirohkeutta osoittanut opettaja Katri Mäkinen oli kutsuttu opetusvirastoon lehtikirjoituksensa takia. Mäkisen kirjoitus oli humoristinen, Aisopoksen hengessä kirjoitettu, ja se kritisoi varsin lempeästi opetustoimen säästöjä. Lisäksi Mäkinen oli allekirjoittanut tekstin kolmen lapsen äitinä -eikä opettajana. Aivan yhtä hyvin hän olisi voinut esiintyä opettajana -eikä asia kuulu tippaakaan opetusvirastolle. Mäkisellä on täysi oikeus arvostella Suomen kansalaisena niin äidin kuin opettajankin roolissa opetusviraston paisunutta hallintoa. Sehän on tosiasia. Sananvapaus on muuten perustuslain takaama oikeus. On merkillistä, että avoimessa Oulussa pitää muistuttaa itsestään selvistä tosiasioista.

Totta on se, että Mäkisen esittämä näkemys opetustoimen muuttumisesta yhä byrokraattisemmaksi ja kalliimmaksi veronmaksajille on varsin yleinen opettajien keskuudessa. Jos tällaiset käsitykset ovat virheellisiä, niin ne pitää oikaista oikealla tiedolla, eikä kutsua opettajia erilaisiin kuulemisiin -peloteltaviksi ? Lisäksi opetusviraston toiminta on vastoin kaikkia mahdollisia Oulun strategioita ja visioita, joissa korostetaan avoimuutta, moniarvoisuutta, suvaitsevuutta ja oikeudenmukaisuutta. Haluaako opetusvirasto tukahduttaa kuntalaiskeskustelua, vaikka sen tehtävänä olisi kannustaa siihen?

Toivomme, että opettajat ja muutkin oululaiset osallistuvat jatkossakin kansalaiskeskusteluun. Siihen heillä on täysi oikeus. Jos kuntalaiset ovat passiivisia eivätkä ole kiinnostuneita kaupunkimme asioista, niin demokratia -käsite kumisee tyhjyyttä.

Meitä on turha kutsua kuultaviksi.

Veikko Ervasti
valtuutettu (vihr.), rehtori (eläkkeellä)
Mauno Murtoniemi
valtuutettu (vas), lehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti